Lite Tärnan-historik

Efter snart 2 veckor med strålande sol från en klarblå himmel, så kommer det en välbehövlig regnskur. Då passar jag på att sitta vid datorn och surfa lite; bland annat besöker jag vår trevliga hemsida. Tänker att nu när det regnar ska jag skriva några rader till den.

Tidigt i våras så fick jag i min hand en liten skrift som heter "Tärnan 10 år, 1983 - 1993, en liten krönika om fågelföreningen Tärnan i Nyköping/Oxelösund", sammanställd av Jörgen Israelsson (som tyvärr lämnade oss i förtid) med bidrag från bl a Jan Gustafsson. Det är ur den jag saxat lite historik kring Tärnan:

Tärnan föds

Någon lokal fågelförening fanns inte i Nyköping och Oxelösund före 1983. Men det fanns fågelintresserade och flera kända skådarprofiler med säte i Nyköpingstrakten: Anders Bylin, Ragnar Edberg, Sture Hägerroth, Jan-Erik och Per-Åke Hägerroth, Ingemar Nordh, Viking Olsson, Lennart Wahlen, Ulf Widemo m. fl.

Även om många i trakten var med och är med i både Sveriges Ornitologiska Förening (SOF) och i Föreningen Sörmlands Ornitologer (FSO), så tillgodosåg dessa föreningar inte riktigt det lokala aktiva intresset. Det var flera som till slut tog greppet att bilda en lokal förening som komplement. Eldsjälarna bakom detta var Jan Gustafsson, Jörgen Israelsson och Claes Svedlindh.

Efter riktade brev till flera personer och annons i ortstidningen genomfördes upptaktsmötet den 7 september 1983. 45 personer slöt upp och hejade på föreningens bildande. Tärnan var född! Namnet togs efter en av Södermanlandskustens karaktärsfåglar - skräntärnan. Medlemsantalet har sedan ökat från 50 personer 1983 till 230 personer 1993.

Tärnan har under tioårsperioden ordnat totalt 170 st exkursioner, 130 i hemmamakerna och 40 st utanför Södermanland. Hemmaexkursionerna har gått till Strandstuviken, Labro ängar, Marsäng, Lindbacke, Linudden, Hallbosjön, Oxelösunds hamn, Femöre, Mellsjön och många fler lokaler. De halvlånga turerna i Södermanlands närhet har gått till Tullgarn, Mörkö, Torö, Svensksundsviken mfl. Av de längre resorna har 6 gått till Skåne, 5 till Öland, 3 till Getterön, 2 till Skagen och 1 till Lettland.

Även om det är de många, mer vanliga fåglarna som har fyllt naturupplevelserna på de längre resorna, så har många rara fåglar glatt deltagarna: Brandkronad kungsfågel (Falsterbo 1985), brednäbbad simsnäppa och taigasångare (Öland 1986), vitvingad trut och ormörn (Skagen 1990), lunnefågel och tärnmås (Kullen 1990) samt svart stork och dammsnäppa (Lettland 1993).

Fina gästspel

Många personer har besökt Tärnans inomhusmöten och visat bilder och berättat om olika upplevelser från när och fjärran. Både gäster utifrån och våra egna förmågor har bidragit. Under de tio åren har sammanlagt 35 personer hållit 45 föredrag, mycket intressanta med fina bilder. Att välja ut några särskilt minnesvärda kvällar är svårt. Men de som var med kommer ihåg bl a Roland Staavs lite försynta men mycket kunniga föredrag, Bengt Ekmans och Janne Höglunds toppenbilder, Juhani Vuorinens fel medtagna diabilder som han dessutom tappat i en snödriva!

Tärnan och TV

1988 spelade ÖstNytt in ett repotage från Strandstuviken och Snäckviken med några personer ur Tärnan. Det blev ett fint inslag om fåglar, fågelskådning och ringmärkning.

Styrelsearbetet

Liksom hos alla föreningar är det ofta styrelsen som får göra grovjobbet. Så ock i Tärnan, även om många som stått utanför styrelsen hjälpt till att släpa strån till stacken. Men styrelsearbetet är inte bara slit, det är också ett nöje. Snacket har varit livligt och stämningen alltid på topp.

Under tioårsperioden har Tärnan haft två ordföranden: Jan Gustafsson 1983-1989, och Ingvar Jansson från 1989. Kassör under alla år har varit Stig Larsson.

Som ni förstår så får inte allt om Tärnan plats, och det finns risk att jag glömt något. Många år har förflutit sedan dess, och Tärnan har även firat 20- årsjubileum (en trevlig tillställning för oss som var där)! Men till slut kan jag inte låta bli att tänka: nog var det allt bättre förr; lite roligare, lite fler exkursioner, flera aktiva medlemmar som slöt upp på aktiviteter... Eller?

Vid pennan en varm men blöt sommarkväll,

Susanne Stilling